KETI KOTI FESTIVAL
Keti Koti
Keti Koti betekent letterlijk Ketenen Gebroken. Het is een dag waarbij vooral Surinamers vieren dat ze vrij zijn. Een dag vol dans en pure vrolijkheid in Suriname, Sint Eustatius en Sint Maarten. Gekleed in prachtige klederdracht wordt er gedanst, gezongen, gegeten en gedronken om te vieren dat men geen slaaf meer is.
In Suriname dragen de vrouwen een prachtig gekleurde traditionele kleding (kotomisi) en hoofddoek (angisa). Tijdens de slavernij gebruikten tot slaaf gemaakte vrouwen deze als een manier om te communiceren. De manier waarop een vrouw haar angisa vouwde, liet andere tot slaaf gemaakte vrouwen weten hoe ze zich voelden en of ze op zoek waren naar een minnaar.


"Eindelijk een leuk initiatief in Rotterdam Zuid voor de Surinaamse gemeenschap. Ik kijk er naar uit wat wij in de toekomst met z'n allen nog meer kunnen bereiken."

"Ik ben blij dat ik mijn bijdrage via Dance&Roots kan leveren aan dit project. Hiermee kunnen we onze jeugd op de juiste manier opvoeden. Door middel van dans kunnen we bij elkaar komen en door middel van met elkaar in gesprek gaan kunnen we taboes van onze cultuur uit de weg helpen"

"Ik kijk voornamelijk uit naar de projecten die vervolgens hieruit voort komen zoals de Srefidensi Dey en het Keti Koti Festval. Daarmee zullen we als gemeenschap en bewoners van Rotterdam Zuid positiever naar buiten toe treden"

"Leuk om te zien hoe dit met een idee begint en vervolgens allemaal mensen uit de wijk en omstreken bereikt. Persoonlijk ben ik zelf altijd een groot voorstander van projecten die mensen verbinden, ongeacht hun nationaliteit of afkomst."